THIS STORY HAS BEEN FORMATTED FOR EASY PRINTING

British Open trivia quiz

By Doug Ferguson
AP Golf Writer / July 14, 2012
Text size +
  • E-mail
  • E-mail this article

    Invalid E-mail address
    Invalid E-mail address

    Sending your article

    Your article has been sent.

How well do you know the British Open? Try this trivia quiz:

OUTWARD NINE (3 points each)

1. Which player has won the most British Open titles?

a.) Old Tom Morris

b.) Harry Vardon

c.) Tom Watson

2. Name the first British Open champion at Royal Lytham & St. Annes.

a.) Bobby Jones

b.) Arthur Havers

c.) Jim Barnes

3. Who holds the British Open record for largest margin of victory?

a.) Tiger Woods

b.) Peter Thomson

c.) Old Tom Morris

4. Ian Woosnam, tied for the lead, was assessed a two-shot penalty on the first hole of the final round at Royal Lytham in 2001 for what violation?

a.) He was late to the first tee.

b.) He had 15 clubs in his bag.

c.) He finished the hole with a different golf ball than the one he used on the tee.

5. What was the original prize for winning the British Open?

a.) A belt

b.) A salver

c.) A shot glass

6. Name the player who has twice had all rounds in the 60s at the British Open without ever winning the claret jug?

a.) Colin Montgomerie

b.) Curtis Strange

c.) Ernie Els

7. Who has won the British Open on the most golf courses?

a.) Tom Watson

b.) J.H. Taylor

c.) Harry Vardon

8. Who overcame the largest deficit in history to win the British Open?

a.) Justin Leonard

b.) Paul Lawrie

c.) Johnny Miller

9. Which links has hosted the British Open the most times?

a.) Prestwick

b.) St. Andrews

c.) Royal Lytham & St. Annes

------

INWARD NINE (5 points each)

10. Who was the last Englishman to win the British Open in England?

a.) Sandy Lyle

b.) Max Faulkner

c.) Tony Jacklin

11. Only two plaques have been established on courses at the British Open for a special shot. What does the one at Royal Lytham commemorate?

a.) Seve Ballesteros hitting from an overflow parking lot on the 16th hole.

b.) Bobby Jones hitting from a sandy patch on the 17th hole.

c.) Gary Player holing a fairway bunker shot on the 18th hole.

12. Where was the first British Open played?

a.) Musselburgh

b.) St. Andrews

c.) Prestwick

13. Who holds the British Open record for the lowest 72-hole score?

a.) Greg Norman at Royal St. George's

b.) Tiger Woods at St. Andrews

c.) Tom Watson at Turnberry

14. Name the first player with a 63 in the British Open.

a.) Greg Norman

b.) Payne Stewart

c.) Mark Hayes

15. Which is the only links course in the British Open that does not offer a view of the sea?

a.) Royal Liverpool

b.) Royal Lytham & St. Annes

c.) Royal Birkdale

16. Who was the first American-born player to win the British Open?

a.) Walter Hagen

b.) Bobby Jones

c.) Gene Sarazen

17. Who is the only British Open champion to have the low score for all four rounds?

a.) Tiger Woods

b.) Ben Hogan

c.) J.H. Taylor

18. What has Seve Ballesteros done at the British Open that is most likely never to be repeated?

a.) He won the claret jug on Saturday, Sunday and Monday.

b.) He missed every fairway and still broke par.

c.) He made birdie after hitting his tee shot into a parking lot.

------

BONUS (10 points)

19. Name the player with the most career rounds in the 60s at the British Open.

a.) Jack Nicklaus

b.) Nick Faldo

c.) Gary Player

------

ANSWERS

1. b

2. a

3. c

4. b

5. a

6. c

7. a

8. b

9. a

10. c

11. b

12. c

13. a

14. c

15. b

16. a

17. c

18. a

19. b

  • E-mail
  • E-mail this article

    Invalid E-mail address
    Invalid E-mail address

    Sending your article

    Your article has been sent.